понеделник, 15 ноември 2010 г.

Антон Кутев иска оставките на зам.-министъра на културата и на директора на театъра в Силистра

В открито писмо адресирано до министър Вежди Рашидов, народният представител от БСП иска да бъдат уволнени зам.-министърът на културата Митко Тодоров и директорът на Драматичния театър в Силистра – Борислав Ненков.  Първият заради явната му невъзможност да се справи с реализирането на театралната реформа, а вторият заради станалите пословични в крайдунавския град  уволнения на актьори в разрез с трудовото законодателство. На мястото на зам.-министър Тодоров Кутев иска да бъде назначен човек, който да проведе адеватен диалог с представителите на актьорската гилдия.
Кутев настоява още в най-кратки срокове да бъде подготвен Законът за сценичните изкуства. Реформите започнаха преди половин година, а закон все още няма. Въпреки това върви преструктуриране, уволняват се, назначават се кадри, без да има ясен регламент, обръща внимание в писмото си народният представител.
Помолен да коментира намерението на един от актьорите в Силистра да започне гладна стачка, докато не бъде уволнен директорът на културната институция Борислав Ненков, Антон Кутев помоли да не се избързва с тази крайна мярка. Нека  се изчака до две седмици, да видим какъв ще е резултатът . В петък бесарабският българин Михаил Незалзов, актьор в силистренският театър от дълги години, обяви готовността си за безсрочна гладна стачка. Антон Кутев отправи съвет към него, ако все пак се стигне до там Незалзов да си постави за цел не само отстраняването на Ненков, но и гарантирано съществуване на театъра в Силистра със собствен репертоар и трупа.
Отвореното писмо до министър Вежди Рашидов ще бъде депозирано в Народното събрание  утре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...