неделя, 17 октомври 2010 г.

Дуловски пилета ша мрат от глад - няма фураж

40 000 кокошки в дуловска птицеферма са обречени на гладна смърт. Няма ищаф дори и да бъдат изколени, въпреки, че собственикът им е готов да дари месото на детски и социални заведение. Нито една от институциите , към които се е обърнал Димитър Славов, не е реагирала до момента да окаже съдействие.
Всъщност на пръв поглед може да се каже – който има проблем да си го решава. Като няма пари за фураж, що ги гледа тия пилета. Така е ...безспорно, само дето фактите са си факти. Има 40 000 животинки, които от 14 октомври са само на вода и ако не се намери храна или ако не бъдат изколени ще се стигне до екологична катастрофа и епидемия от болести. Умрат ли сами пилетата няма да са годни и за консумация, защото ще са с намален имунитет и дехидратирани, коментира собственикът Славов.
Преди 5 дни той е алармирал областният управител на Силистра, Регионалната Ветеринарно-медицинска станция /РВМС/, кметът на Дулово Гюнер Рамис, както и Областната дирекция на полицията, че трябва да се вземат мерки пилетата да бъдат изколени, защото в противен случай масовото им измиране може да доведе до екологична катастрофа и епидемия от болести. Собственикът търси съдействие и от Министерство на земеделието и храните, но отговор няма от никъде. А това което иска е или да му бъде отпуснат фураж от държавния резерв или да бъдат осигурени условия за ликвидиране на птиците. Готов е да дари месото на детски и социални заведения. Но не може да се справи сам, затова търси помощта на държавата.
Потърсил е съдействие и от Екарисажа в Шумен, но от там отказват да пратят коли, защото имало неуредени плащания с РВМС-Силистра. Опитал се е да направи заявка и за кланниците в региона, но там графиците са заети. Има свободни дати за след дни и то само за по 3 000 глави. А и няма гаранция, че пилетата ще оцелеят по пътя.
Славов се занимава с птицевъдство от 13 години. В птицефермата работят около 30 души, които въпреки, че не са вземали от близо 4 месеца заплати не им дава сърце да напуснат работа и са решили да останат до последно при животните.
Причината да изпадне в невъзможност да се грижи за бизнеса си са високите цени на фуражите и ниските цени на яйцата. При себестойност на 1 яйце от 15-16 стотинки, ние продаваме за 5, възмущава се Димитър Славов. Губим по 3 500 лв. на ден само от това. На толкова възлизат разходите за фуражни смески на ден – 6 тона за 3 600 лв.
Вече има умрели от глад птици. До 24 часа обаче технит брой ще е много по-голям. Ветеринари от региона коментират, че все са виждали да измират кокошки от болести, но от глад – не.
Димитър Славов все още се надява, че институциите ще реагират и че няма да оставят 100 хиляди тона месо да отидат на боклука.

1 коментар:

  1. Направо ми се къса сърцето като чета това!И ми се надига нещо като гняв и набира скорост...!!!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...