понеделник, 15 ноември 2010 г.

Има помещение в центъра на Силистра подходящо за подслон за бездомници

Помещение – държавна собственост в град Силистра или фургони са реалните възможности за временно приютяване на бездомниците през най-студените зимни дни. До това решение се стигна на днешната, втора поред, тематична среща с участието на представители на областната администрация, ръководителите на социалните служби, на МБАЛ, РЦЗ, ЦСМП, БЧК, „Гражданска защита”, на полицията и на община Силистра.
Припомняме, че инициативата е на депутатът от ГЕРБ Стефан Господинов.
По време на срещата е станало ясно, че има помещение държавна собственост, което може да бъде предоставено безвъзмездно за ситуиране на временен подслон за нуждаещи се.
То е запазено, разполага с ток, вода и санитарен възел. Намира се в приземната част на „Профсъюзите”. Предложението е резултат от неколкократно изтъкнатата от Община Силистра липса на подходящо място за временно приютяване на бездомниците.
Категорично бе отхвърлена идеята – т.нар. временен център за бездомници да бъде ситуиран в квартал „Карото” (населен предимно с роми), заради предвидимата опасност от конфликти и инциденти.
Заместник областният управител Тодора Цонева настойчиво припомни, че независимо от преобладаващата нагласа към бездомниците като към хора, които в повечето случаи сами са избрали този начин на живот, институциите не трябва безучастно да наблюдават какво се случва с тях. „Предложеното помещение може и да не е най-удачното, предвид факта, че се намира в центъра на Силистра, но на този етап е единственото” посочи г-жа Цонева, като подчерта, че става въпрос за временно настаняване и то - в най-студените зимни дни.
Координационните дейности между институциите и хуманитарните организации  ще продължат и през тази седмица.           
Областна администрация - Пресцентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...